Veiligheid

Veiligheid

EN 14960 2019

Deze EN standard is een EU wet die door de Nederlandse staat is aangenomen en samen met de WAS de veiligheid bewaakt van de gebruiker , de NVWA is het instituut die toeziet op de naleving hier van het niet naleven kost u een fikse boete en in beslag name tevens heeft u geen voet om op te staan indien uw zaak voor de rechtbank verschijnt .

Onze verplichting.a

Reeds meer dan 10 jaar voldoen onze kussens aan de EN 14960 standaard.

Uw verplichting

U als verhuurder zal als belangrijkste de veiligheid van de gebruiker moeten garanderen ,de EN 14960 2019 dekt alles wat nodig is het gebruikte materiaal en de handleiding behoren hiertoe.

De reikwijdte van de NEN-EN 14960: 2019 norm i.c.m. de WAS wet op attracties en spelen

De Europese norm is van toepassing op opblaasbare speeltoestellen bestemd voor gebruik door kinderen veertien jaar en jonger zowel individueel als collectief.

De norm specificeert veiligheidseisen voor opblaasbare speeltoestellen, waar de primaire activiteiten springen en glijden.betreft. Het bevat maatregelen om de risico’s aan te pakken en om ongelukken te minimaliseren aan

De norm is niet van toepassing op opblaasbaar zwembad spellen en vrijetijdsartikelen, huishoudelijk opblaasbaar speelgoed, lucht ondersteunde gebouwen, springkussens uitsluitend gebruikt voor bescherming, springkussens gebruikt voor redding, of andere vormen van opblaasbare speelgoed waar de primaire activiteit niet uit springen of glijden bestaat de uitzonderingen zijn in andere wetten neergelegd en kan u in het WAS vinden

Voor andere attracties gelden andere normen en de WAS ( wet attracties en speel toestellen ) dekt alles wat daar buiten valt

Inleiding tot de NEN-EN 14960: 2019

Spelen is het middel waarmee kinderen ontdekken en begrijpen wat de wereld waarin zij leven voorstelt het is een essentieel element in de lichamelijke en geestelijke groei van een kind.

Het is belangrijk dat kinderen door te spelen de gevaren ontdekken die de diverse omstandigheden met zich meebrengen en zo de balans weten te vinden tussen mogelijkheden en onmogelijkheden .

De gecertificeerde attracties voorziet in diverse levels van mogelijkheden en plezier. Deze Europese norm minimaliseert de risico’s van mogelijke serieuze verwondingen tijdens het spelen op de springkussens.

De Norm erkent de moeilijkheden van het aanpakken veiligheidskwesties door leeftijd criteria alleen omdat het vermogen om risico te behandelen is gebaseerd op vaardigheidsniveau en niet de leeftijd van de individuele gebruiker.

Het is niet het doel van de eisen van de norm aan de behoefte van een kind om te spelen, noch aan de bijdrage die opblaasbare speeltoestellen maakt ofwel aan de ontwikkeling van het kind of zinvol spelen vanuit een educatief oogpunt verminderen beïnvloeden.

Het is niet alleen de opblaas norm die in orde moet zijn maar alle speel toestellen dienen aan de WAS getoetst te worden .

EN 14960 2019

Belangrijke punten binnen de EN 14960 2019.

Hoe het kussen weg te zetten ?

 • Nooit in de buurt van overhangende constructies zoals takken of kabels
 • Nooit op helling groter dan 5 %
 • Nooit bij en windkracht groter dan wind kracht 5
 • Altijd op een schone ondergrond vrij van scherpe delen
 • Gebruik altijd hekjes om het publiek op afstand te houden .

Toezicht

 • Gebruikers en springkussen moeten altijd onder toezicht staan .
 • Bij springkussens eerst de stroom eraf alvorens leeg te laten lopen
 • Nooit meer gebruikers dan toegestaan zie label aan de zijkant of handleiding

Springkussen onderhoud.

 • Maak het kussen schoon na gebruik.
 • Onderneem stappen voor preventief onderhoud

Informatie voor operators.

 • Regelmatige inspecties
 • Operationele instructies.
 • Hoe zet je een springkussen veilig op.
 • Regels van springkussen gebruik inzake het aantal gebruikers en de grootte van de gebruikers